A Pécsi Meszesi Általános Iskola Meszesi Nagyok elnevezésű színjátszó csoportja a 2019-es XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztiválon bemutatja a Prizma című darabot.

A történet, amelyet a színjátszó gyerekek írtak, nagyon egyszerű és mindennapos. A három nap alatt játszódó cselekmény első napján új gyerek jön az osztályba egy másik városból, akinek van elég problémája az új környezetén kívül is, hiszen elváltak a szülei, s akit a közösség nem akar befogadni. Egy hangadó fiú uszítja ellene a többieket. Senki sem szeretne mellé ülni, ezért egyedül ül egy padban, nem állnak vele szóba, magára hagyják bajaival.
A második nap váratlan fordulatként a valósággal, mint fordított álomvilággal szembesülünk, amelyben a két főszereplő, az új gyerek és a többieket uszító hangadó fiú, szerepet cserél, és utóbbi szép sorban átéli mindazt a megaláztatást, amelyben korábban az új gyerek részesült.
A harmadik napon, visszazökkenve az álomból a valóságba, az osztály hangulatát eddig meghatározó fiú levonja a tanulságot, bocsánatot kér, és a közösség befogadja az új gyereket.

Az iskola felsőseiből, fiúkból és lányokból verbuválódott csoportot Kocsis Zsófia, az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet és az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola színész-drámatanára irányítja immár két esztendeje.

  • Tavaly év végén jött a darab ötlete a gyerekektől, és az ötlet, hogy improvizációs jellegű legyen az előadás – mondja Kocsis Zsófia. − Vagyis a gyerekek alkották meg a szöveget, nekem az volt a dolgom, hogy formáljam a helyzeteket, megszabjam az általam helyesnek gondolt irányt, s rendezőként formát adjak a darabnak. Így jött létre a 15 perces színházi előadás, amelynek a gyerekek a Prizma címet adták. Készül egy film is a darabról, amelyet az ERLA stúdiójában fogunk forgatni, annak viszont az Új gyerek lesz a címe. Nagyon hasznosnak gondolom a filmet, hiszen a gyerekek belekóstolhatnak egy kicsit a filmes világba is, amelyről nincsenek személyes tapasztalataik.

A Prizma a XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztiválon mutatkozik be a nagyközönség előtt, a film bemutatójára pedig a tanév vége felé fog sor kerülni Orfűn.