Prizma, avagy az Új gyerek

A Pécsi Meszesi Általános Iskola Meszesi Nagyok elnevezésű színjátszó csoportja a 2019-es XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztiválon bemutatta a Prizma című darabot, majd Orfűn az ugyanerre a témára készült Új gyerek című filmet. A megvalósítás a Nemzeti Tehetségprogram jóvoltából, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, az NTP-KULT-18-0016 számú pályázat keretében jött létre, az Új gyerek- komplex tehetségpont Pécsett címmel.

A történet, amelyet a színjátszó gyerekek írtak, nagyon egyszerű és mindennapos. A három nap alatt játszódó cselekmény első napján új gyerek jön az osztályba egy másik városból, akinek van elég problémája az új környezetén kívül is, hiszen elváltak a szülei, s akit a közösség nem akar befogadni. Egy hangadó fiú uszítja ellene a többieket. Senki sem szeretne mellé ülni, ezért egyedül ül egy padban, nem állnak vele szóba, magára hagyják bajaival.
A darab záró jelenete a Weöres Sándor fesztiválon
A második nap váratlan fordulatként a valósággal, mint fordított álomvilággal szembesülünk, amelyben a két főszereplő, az új gyerek és a többieket uszító hangadó fiú, szerepet cserél, és utóbbi szép sorban átéli mindazt a megaláztatást, amelyben korábban az új gyerek részesült. A harmadik napon, visszazökkenve az álomból a valóságba, az osztály hangulatát meghatározó fiú levonja a tanulságot, bocsánatot kér, és a közösség befogadja az új gyereket.
Az iskola felsőseiből, fiúkból és lányokból verbuválódott csoportot Kocsis Zsófia, az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet és az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola színész-drámatanára irányítja immár két esztendeje.
− Tavaly év végén jött a darab ötlete a gyerekektől, és az ötlet, hogy improvizációs jellegű legyen az előadás – mondja Kocsis Zsófia. − Vagyis a gyerekek alkották meg a szöveget, nekem az volt a dolgom, hogy formáljam a helyzeteket, megszabjam az általam helyesnek gondolt irányt, s rendezőként formát adjak a darabnak. Így jött létre a 15 perces színházi előadás, amelynek a gyerekek a Prizma címet adták. Készült egy film is a darabról, amelyet az ERLA stúdiójában forgattak, annak viszont az Új gyerek lett a címe. Nagyon hasznosnak gondolom a filmet, hiszen a gyerekek belekóstolhattak egy kicsit a filmes világba is, amelyről korábban nem voltak személyes tapasztalataik.
A Prizma a XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztiválon mutatkozott be a nagyközönség előtt, a film bemutatójára pedig egy komplex tehetséggondozó program záróeseményeként 2019. május 11-én, szombaton került sor az orfűi Medvehagymaházban.
A projekt egyik érdekessége és kulcseleme az, hogy a rövidfilm elkészítése alkalmat adott a gyerekeknek arra, hogy belekóstolhassanak egy kicsit a filmes világba, amelyre ezidáig még nem adódott lehetőségük.
A gyerekek egész napos programjában a filmvetítésen kívül belefért a Medvehagymaház kiállításának megtekintése, számos interaktív játék, és beszélgetés a pécsi ERLA cégcsoport munkatársaival, akik segítettek a csapatnak a film elkészítésében.

eck imre művészeti alapfokú iskola beiratkozás

BEIRATKOZÁS

A 2023/2024-ES TANÉVRE

Az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola a 2023/2024-es tanévben is várja régi ás új tanulóit, négy művészeti ág, számos tanszakán, különféle helyszíneken.

PÓTBEIRATKOZÁS

Endresz Gy. u. 2/B. alatti székhelyünkön:
2023. május 22-26, 8.00.- 17.00 óráig.

Mindenkit szeretettel várunk!

A beiratkozási és képzési díjat az alábbi számlaszámra várjuk:

Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola

50800111-15573928
MBH Bank

You have Successfully Subscribed!